succesvol ondernemersechtpaar

Wat ondernemende partners kunnen leren van ondernemersechtpaar Gerda Kos en Ron Krijnen: 8 tips

“Niet om onszelf zo nodig te moeten profileren, maar om andere ondernemende (echt)paren een hart onder de riem te steken”

zegt Gerda Kos. Haar heldere ogen kijken me lang en indringend aan. Dit is waarom zij en haar man Ron Krijnen ‘ja’ hebben gezegd op mijn verzoek om te vertellen over hun ervaringen en wat ze daarvan hebben geleerd. Het past bij Gerda’s motto; geluk geef je door. Kennis en ervaring ook. Want het ging in hun ondernemende leven samen niet altijd van een leien dakje.

Ze weten ook als geen ander dat ondernemers vaak doe-het-zelvers zijn die het wiel liever zelf uitvinden dan hulp te vragen. Harde werkers, die zichzelf geen tijd gunnen om stil te staan. Dat kan ongedacht en onverwacht grote consequenties hebben. Je leest het hieronder.

Read more

Villa Optica

Succesvol ondernemerspaar; Villa Optica

Vertrouwen geven en verantwoordelijkheid nemen.

Villa Optica; twee succesvolle optiekzaken in Duiven en Apeldoorn van ondernemerspaar Willemijn Stam en Gerben Sinke. Wat is het geheim achter hun succes?  En hoe combineren zij hun werk- en privérelatie? Ik ging op bezoek bij Willemijn en vroeg het haar.

‘Vertrouwen geven en verantwoordelijkheid nemen. Dat geeft rust en duidelijkheid, zonder gezeur achteraf’, vertelt Willemijn. Dat klinkt heel eenvoudig en waar. Maar zo simpel is het nog niet. Dat zie ik in mijn werk steeds weer. Dus ik ben benieuwd hoe zij dat samen doen. Meestal is Willemijn als mijn opticien degene die mij de vragen stelt. We draaien de rollen dit keer om.

‘Eén van jullie zal elders aan het werk moeten’

Read more

met je partner een eigen zaak

Ondernemende (echt)paren in NL; jullie bestaan niet

Ik heb een etentje.
Iemand vraagt; wat doe jij voor werk? Ik vertel maar niet dat ik psycholoog ben.  Je hebt natuurlijk niet vaak etentjes als je psycholoog bent. Maar als je per ongeluk wel wordt uitgenodigd, en je vertelt dat je psycholoog bent, dikke kans dat ze meteen helemaal wit wegtrekken. Ze denken waarschijnlijk; ‘mijn hemel, waarom moet mij dit overkomen? Tijdens mijn enige avondje uit deze hele week.’

Ik studeerde aan de universiteit.
Mijn docent vertelde; ‘Als je het niet kunt meten, bestaat het niet.’ Ik dacht eerst nog dat het dat een grap was. Ik zei: echt? En hij: absoluut!

Dus het spijt me, ondernemende (echt)paren in Nederland. Jullie bestaan niet.

Read more

Succesvol ondernemerspaar; Foto & Studio Kuipers

Succesvolle ondernemers-paren aan het woord.

Wat is het geheim achter hun succes? Hoe combineren zij werk- en privé?

En klopt het wel, wat onderzoek van het Centrum van het Familiebedrijf en Hogeschool Windesheim beweert? Volgens dat onderzoek benadelen levenspartners die samen een onderneming runnen de prestaties en groei van hun bedrijf. ‘Geliefden die samen een bedrijf runnen blijken daarvan minder vaak een succes te maken dan zakenpartners die geen privéleven delen. “Het is raadzaam om de rollen uit elkaar te blijven houden’, schrijft het CFB in haar persbericht. Ook wordt geconcludeerd dat ‘een privérelatie waarin de partners open communiceren en respect en waardering voor elkaar hebben, tot betere financiële resultaten leidt.’ (citaat 10-6-2010 nu.nl)

Het tegendeel is wel degelijk mogelijk. Dit bewijzen de interviews met succesvolle ondernemersparen in de serie ‘succesvolle ondernemersstellen aan het woord’.


Deze keer; José Kuipers van Foto & Studio Kuipers in Apeldoorn.


Autonoom
“Ik wilde niet de ‘vrouw van’ zijn, ik wil mijn eigen verantwoordelijkheden. En dat is een belangrijke succesfactor in ons bedrijf gebleken. We hebben allebei onze eigen verantwoordelijkheden en een duidelijke taakverdeling. Je moet weten welke rol je hebt en daar helemaal vrede mee hebben. Als dat om wat voor rede dan ook verandert, dan moet je mee bewegen.”

Read more

Waarom schelden goed is

Jeeeezus!!!
Jeeezus wat een mongool! Niet normaal!!! Tssssjjjjj…. Kan ik het weer oplossen, weljaaa…. Kut!!” Z’n mobiel overleeft de hartgrondige landing op tafel ternauwernood. Zuchtend staat hij op. Koffie.

“Nou nou nou moet dat nou…”
zegt ze. Haar ogen schieten vuur. Innerlijk kookt ze, ze is het spuugzat. Haar non-verbaal gevloek geurt sterker dan zijn bakkie troost. Ze wou dat ze zijn krachttermen weg kon bliepen als op tv. Te zot voor woorden, al dat gescheld.

En binnen no time
hebben ze woorden over zijn woorden. Waarna de koude oorlog weer wordt voortgezet. Te zot voor woorden…?

Ik wed
dat jij hier om moet lachen, om …  
Read more

Je bent te amicaal

‘Zo amicaal als jij omgaat met ons personeel, dat kan echt niet. Ik wil dat je daarmee stopt.’  

Na haar woorden neemt ze een eerste hap van het snelle bord pasta.

Hij zucht demonstratief en slaat veelbetekenend z’n ogen ten hemel. Hij stopt inderdaad. Zonder een woord te zeggen staat hij op en verdwijnt achter z’n laptop. Hij heeft al helemaal gegeten en gedronken.

Zijn onaangeroerde bord spaghetti staat als een stil protest op tafel.

Het lijkt duidelijk wat ze wil. En ze maakt er niet veel woorden aan vuil. Haar boodschap aan zijn adres bevat slechts 18 woorden. Heel kort en bondig, best efficiënt taalgebruik.

Read more