Ruggespraak-gesprek

Als ondernemer is je leven vaak vol, je bent druk. Je staat wellicht niet vaak stil bij jullie manier van communiceren en overleg. Want als levenspartners ga je immers niet met elkaar om zoals met een werknemer of baas. Je bent heel vertrouwd met elkaar, je deelt immers ook je privéleven. Vaak hebben je partner en jij al aan één woord genoeg om te weten wat de ander bedoelt. Dit is heel handig en prettig als het gaat om de dagelijkse dingen.

Aan de ontbijttafel of in de wandelgangen communiceren is minder handig als het gaat om strategische zaken, om feedback op elkaar of om belangrijke besluiten. Al die zaken luisteren nauw, juist omdát je zowel een intieme als zakelijke relatie deelt. Op de grens van de zakelijke en privérelatie kan verwarring ontstaan, ruis, of irritatie. Er staan grote belangen op het spel, waarbij jullie elkaar nodig hebben. Wanneer dit niet of onvoldoende lukt kan het grote consequenties hebben voor je emotionele, relationele en financiële kapitaal.

Dus hoe doe je dat samen? Hoe houd je voldoende ruimte om je eigen ding te doen? Hoe ga je om met je partner als je het niet eens bent over de bedrijfsvoering en de spanning daardoor te snijden is? Hoe houd je jullie gezin samen en plezierig? Bestaat jullie relatie alleen nog maar uit werk of is er meer? Hoe kom je tot een besluit zonder machtsspel? Al dit soort vragen kunnen zowel in individuele als in gezamenlijke gesprek aan bod komen.

Een paar keer per jaar alles open en eerlijk op tafel leggen met een onafhankelijke derde maakt de dingen helder, zakelijk en privé. Het voorkomt ruis en je krijgt er energie van. Periodiek onderhoud van het bijzondere kapitaal dat jullie als samenwerkende levenspartners hebben is van groot belang om de bijzondere kracht van die synergie te behouden en versterken. Wonderlijk dat dat nog niet voor iedereen de normaalste zaak van de wereld is, net zoals het periodieke onderhoud van je gebit en auto normaal is. Alsof er iets met je aan de hand zou zijn wanneer je iets doet om nog beter te worden. Alsof het een brevet van onvermogen zou zijn wanneer je professionele begeleiding inschakelt. Met regelmatige ruggespraak investeer je in jullie verbinding en samenwerking als dragend fundament voor jullie bedrijf. Dat kost iets. Niet investeren kan kapitalen kosten. Dat zie ik helaas veel. En wat ik dan hoor is; had ik maar…

Je kunt ‘had ik maar’ voorkomen. Tijdens een ruggespraak-gesprek bespreken we samen oa de huidige situatie aan de hand van de visie, wensen en plannen, volgens een bepaalde structuur en aandachtspunten (zie ook de inventarisatie). Wat gaat goed? Wat is voor verbetering vatbaar? En wat is er nodig om verbetering te bereiken? Samen kijken we naar mogelijke knelpunten en bedenken oplossingen voor geconstateerde problemen. Met als doel om de onderlinge samenwerking effectief, succesvol en prettig te laten verlopen. Zakelijk en privé.

Je ontvangt daarvan een verslag met actiepunten. Desgewenst houd ik de vinger aan de pols zodat eea ook concreet gemaakt wordt. Daarnaast is de rapportage uitgangspunt voor een volgend ruggespraak-gesprek.

Je bent bepaald geen loser wanneer je nog succesvoller wilt zijn!

Bel vrijblijvend voor meer informatie of een afspraak. 06-23657761

 

Terug naar het aanbod overzicht