top of page
OlCobs%20Cover%20Art%20(6)_edited.jpg
Over Marjolein Engbers

“Wie zich gehoord weet, heeft zich verstaanbaar gemaakt. Wie zich verstaanbaar maakt, neemt zichzelf serieus. Wie zich verstaanbaar maakt, neemt de ander serieus.”

 

Ik ben Marjolein Engbers. Ik werk met professionals die opereren in een omgeving waarin zo’n zwaar appèl wordt gedaan op hun daadkracht en actie dat luisteren naar elkaar steeds moeilijker is geworden. Ik help je het gevoel van onmacht te doorbreken door jezelf helder neer te zetten als gelijkwaardige gesprekspartner, ongeacht gezagsverhoudingen. Dit leidt ertoe dat je laat weten wat belangrijk voor jou is. Je wordt gehoord én luistert naar wat een ander beweegt. Daar ontstaat een daadwerkelijk gedeelde verantwoordelijkheid voor de klus waar je samen voor staat. Je ontspant. Je bent vrij om te kiezen vanuit je eigen waarden en overtuigingen. Zo leg je een stevig fundament waarop je handelt vanuit betrokkenheid.   

 

Mijn klanten en opdrachtgevers stellen me vaak de onderstaande vragen.

 

“Marjolein vertel eens….

  • Wat is jouw achtergrond?

Marjolein Engbers (Doetinchem, 1962) 

 

Wezenlijk contact. Verbinding. Oprechte aandacht. Dat is wat mij drijft in wat ik doe, lees en schrijf. In mijn ontmoetingen met mensen, of het nu in m’n werk is of privé. 

 

Ik studeerde orthopedagogiek en jaren later psychologie. Zo lang ik me kan herinneren ben ik geboeid door hoe wij mensen communiceren. Mensen hebben elkaar nodig. We zijn onderdeel van de groep, herkennen dezelfde behoeften. En we zijn tevens uniek, geen mens gelijk. Dat creëert een spanningsveld, zowel innerlijk als tussen mensen onderling. 

 

Ik ben geboeid door wat we denken, maar vaak niet durven zeggen, en wat daar de gevolgen van zijn. Door het feit dat we met anderen van alles delen over iemand, behalve met die ‘iemand’ zelf. Door hoe we luisteren en wat we horen. Door wat we onszelf allemaal vertellen en zijn gaan geloven. Door hoe we analyseren, oordelen, interpreteren, aannemen, ergens overtuigd van raken. Door het gebrek aan empathische zelfreflectie. En door hoe de kwaliteit van onze (innerlijke) communicatie onze relaties en levenskwaliteit onvermijdelijk beïnvloedt.

 

Vanaf 2006 werkte ik als (wandelend) coach, met name als loopbaancoach. Ik vond er voldoening in, maar zag ook dat mensen zichzelf overal mee naar toe nemen. Verandering van werk loste lang niet altijd hun problemen en stress op. De onvrede over hun werk had vaak te maken met gebrek aan empathische communicatie, ook aan empathisch contact met jezelf. Gebrekkige communicatie met jezelf leidt tot een onhandige, soms tragische manier van communiceren met anderen. 

 

Ondertussen was ik een heldere en empathische manier van communiceren tegengekomen; ‘Geweldloze Communicatie’, gebaseerd op het gedachtegoed van Marshall Rosenberg. Daarin vond ik heel praktisch en uitvoerbaar antwoord op de vraag; ‘Hoe kan ik mezelf blijven en tegelijk bij jou zijn?’ Hoe kunnen wij samen door één deur?  Autonoom, en tegelijk verbonden. Zonder inslikken, vermijden, aanpassen omwille van de lieve vrede. Of domineren, manipuleren of overheersen. Ik kreeg praktische en eenvoudige handvatten om ‘weten’ te kunnen omzetten in ‘doen’. Het liet me niet meer los. Want die eenvoudige handvatten zijn nog niet zo simpel om te doen. De gewoonten in ons luisteren en spreken zijn ons met de paplepel ingegoten. Ik volgde vele trainingen in geweldloze communicatie en werd zelf een trainer. Het bezielt me tot in m’n tenen. Ik heb aan den lijve ervaren hoezeer het je leven verrijkt.

 

Want er veranderde daardoor veel ten goede in mijn leven. Zo leerde ik bijvoorbeeld om in lastige situaties zonder verwijten open te zijn, te horen en begrijpen wat er in de ander omgaat, grenzen te stellen en aan te geven. Ook als het spannend is. Júist als het spannend is. Het leerde me ook verantwoording te nemen voor wat ik denk, zeg en vind. Ernaar te handelen, ook als het grote consequenties heeft. Wanneer je gevoelens leert begrijpen als signalen van behoeften en daar empathisch naar kunt luisteren kom je in een andere wereld terecht. Verbindend communiceren is dé sleutel die vrijheid en tegelijkertijd wezenlijk contact brengt.


 

Zie ook mijn LinkedIn voor informatie over mij en m’n werk. 

  • Wat is jouw werkwijze?

 

In mijn manier van werken gaat het steeds over empathisch luisteren naar jezelf en anderen, je gedachten observeren, voelen wat die met je doen, onderzoeken welke behoeften je drijven, daar verantwoording voor nemen, je eerlijk leren uiten op een manier die de ander kan horen, en de behoeften van de ander horen en erkennen. Dat is de kern in mijn trainingen en van de begeleidingstrajecten in teams, bij echtparen en individueel.

 

Ik doe dat door allereerst zelf te praktiseren zodat je het kunt ervaren. En daar past geen perfectie. Want als het soms niet lukt denk ik hardop, zodat je kunt ervaren hoe zelfempathie werkt. Walk my talk.  


 

  • Wie zijn jouw klanten?

In mijn werk als psycholoog, trainer, adviseur en (wandel)coach ontmoet ik professionals in grote en kleine organisaties. De organisaties waar ik regelmatig mee werk zijn ziekenhuizen, zorginstellingen, opleidingsinstituten en gemeenten. 

 

Daarnaast werk ik met ondernemers die samen met hun partner een eigen bedrijf hebben. Zij hebben iedere dag weer te maken met een grote verwevenheid van werk en privé. Hoe zij met elkaar praten luistert nauw. Als dat niet goed loopt kan het heel grote consequenties hebben. Hun privéleven en hun werk hangen ervan af. 

 

In beide doelgroepen is naast heel veel moois ook sprake van onuitgesproken verwachtingen, meningen en oordelen, je niet gehoord voelen, competitie, angst, verwijten, irritatie, aanval en verdediging.

 

Mijn cliënten erkennen de noodzaak om te investeren in hun manier van communiceren en samenwerken. Ze investeren. En als gevolg daarvan ervaren zij een verandering van aanvallen naar aanvullen, van beperken naar versterken, van gebondenheid naar verbondenheid. Ze vinden het plezier en de vrijheid terug in hun samenwerking. Ik vind het magnifiek om mij daarvoor in te zetten!

 

  • Waarom staan er geen prijzen op je website?

Ik wil je graag eerst even spreken om te horen wat er aan de hand is. Mijn begeleiding is altijd daarop afgesteld, het is maatwerk. Als ik weet wat je vraag is kijken we samen of mijn begeleiding en mogelijkheden daarop een antwoord zijn. Dan schrijf ik een voorstel gekoppeld aan de investering in geld.  Als uit ons gesprek blijkt dat ik niet de juiste persoon ben om je verder te helpen of dat het (nog) niet het juiste moment is dan zeg ik dat. Ik verwijs je dan desgewenst door naar iemand die wellicht beter aansluit bij je vraag.

 

Wil jij me een andere vraag stellen? 

Stuur gerust een bericht: info@marjolein-engbers.nl, vul onderstaand formulier in, of bel me: 06-23657761. Je krijgt snel antwoord van me.

bottom of page