top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJa Mate

Ondernemende (echt)paren in NL; jullie bestaan niet

Ik heb een etentje. Iemand vraagt; wat doe jij voor werk? Ik vertel maar niet dat ik psycholoog ben. Je hebt natuurlijk niet vaak etentjes als je psycholoog bent. Maar als je per ongeluk wel wordt uitgenodigd, en je vertelt dat je psycholoog bent, dikke kans dat ze meteen helemaal wit wegtrekken. Ze denken waarschijnlijk; ‘mijn hemel, waarom moet mij dit overkomen? Tijdens mijn enige avondje uit deze hele week.’

Ik studeerde aan de universiteit. Mijn docent vertelde; ‘Als je het niet kunt meten, bestaat het niet.’ Ik dacht eerst nog dat het dat een grap was. Ik zei: echt? En hij: absoluut!

Dus het spijt me, ondernemende (echt)paren in Nederland. Jullie bestaan niet.

Jullie zijn niet te meten. Tenminste, daar lijkt het op. Er zijn namelijk geen cijfers bekend hoeveel bedrijven in Nederland geleid worden door een (echt)paar. Er is geen onderzoek naar gedaan. Op z’n minst apart. Want sinds mensenheugenis werken levenspartners al samen. De categorie ‘man-vrouw bedrijf’ is een ongeregistreerde, niet geziene groep. Te gewoon voor woorden. Terwijl het een enorm grote groep zal zijn. Op basis van cijfers over het familiebedrijf schat ik dat er in Nederland zo’n 100.00 man-vrouw bedrijven zijn.

Hoogste tijd om daar verandering in te brengen! Vind ik. Waarom vind ik dat?

Gewoon Samen een zaak beginnen lijkt heel gewoon. Je ontwikkelt een concept, zet een strategie op en gaat samen aan de slag. Natuurlijk komt het goed. Samen een huishouding runnen en op vakantie gaan gaat jullie immers goed af. Dus samen een bedrijf – dat gaat ook vast wel lukken. Sinds mensenheugenis werken levenspartners immers al samen. In boerenbedrijven, in de detailhandel, de binnenvaart. En nog steeds zijn er veel ondernemende echtparen die samen een bedrijf starten. Ik noem het Bed&Business bedrijven.

De praktijk Die blijkt echter vaak moeizamer dan de droom. Dat zie ik dagelijks in mijn werk als psycholoog en coach, waarin ik levenspartners begeleid die samen een eigen bedrijf hebben. De flexibiliteit en vrijheid van een eigen zaak kent nogal wat valkuilen. Om er een te noemen: je kunt om zes uur ’s avonds geen knop omzetten. Je komt je zakenpartner thuis tegen, en je ontmoet je levenspartner op de zaak. De privé- en zakelijke relatie zijn sterk verweven en beïnvloeden elkaar onvermijdelijk. Er staat daardoor veel op het spel: een relatie én een bedrijf. Dat vraagt veel van beide partners. Zo gewoon is dat niet.

Ondernemerspaar; je bestaat. Zet jezelf op de kaart! Ondernemende (echt)paren verdienen professionele steun en aandacht voor de specifieke uitdagingen waar ze mee te maken hebben. Want het hoeft zeker niet allemaal kommer en kwel te zijn. Er is veel te winnen. Je bent sterk bij elkaar betrokken. Je vertrouwt elkaar en deelt hetzelfde belang. Samen ben je slagvaardig en krachtig. Je kunt veel zaken in korte tijd aanpakken. Maar wat is er precies nodig om dat zo te houden?

Je hoeft echt niet gek te zijn om met een psycholoog om de tafel te gaan zitten. Sterker nog, het is helemaal geen gek idee. Het is een investering in jezelf, je relatie en je bedrijf. To the point, down to earth. Om dat laatste zit ik zelf liefst zo min mogelijk om een tafel, en voeren we gesprekken waar mogelijk wandelend in de frisse boslucht. Het geeft je hoe dan ook praktisch toepasbare handvatten voor de vraag; wat maakt jullie Bed&Business bedrijf tot een succes, zowel zakelijk als privé?


35 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page