top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarjolein Engbers

Succesvol ondernemerspaar; Foto & Studio Kuipers

Succesvolle ondernemers-paren aan het woord.

Wat is het geheim achter hun succes? Hoe combineren zij werk- en privé?

En klopt het wel, wat onderzoek van het Centrum van het Familiebedrijf en Hogeschool Windesheim beweert? Volgens dat onderzoek benadelen levenspartners die samen een onderneming runnen de prestaties en groei van hun bedrijf. ‘Geliefden die samen een bedrijf runnen blijken daarvan minder vaak een succes te maken dan zakenpartners die geen privéleven delen. “Het is raadzaam om de rollen uit elkaar te blijven houden’, schrijft het CFB in haar persbericht. Ook wordt geconcludeerd dat ‘een privérelatie waarin de partners open communiceren en respect en waardering voor elkaar hebben, tot betere financiële resultaten leidt.’ (citaat 10-6-2010 nu.nl)

Het tegendeel is wel degelijk mogelijk. Dit bewijzen de interviews met succesvolle ondernemersparen in de serie ‘succesvolle ondernemersstellen aan het woord’.

Deze keer; José Kuipers van Foto & Studio Kuipers in Apeldoorn.

Autonoom “Ik wilde niet de ‘vrouw van’ zijn, ik wil mijn eigen verantwoordelijkheden. En dat is een belangrijke succesfactor in ons bedrijf gebleken. We hebben allebei onze eigen verantwoordelijkheden en een duidelijke taakverdeling. Je moet weten welke rol je hebt en daar helemaal vrede mee hebben. Als dat om wat voor rede dan ook verandert, dan moet je mee bewegen.”


Succes

We zitten in een gezellig café, cappuccino erbij. José en haar man Ferdi hebben al vele jaren een fotowinkel en -studio. Ze zijn door de wol geverfd, ze zijn met recht een succesvol ondernemerspaar. De opkomst van het webwinkelen maakte dat veel fotozaken sneuvelden. Van de vele fotozaken die Apeldoorn telde, hebben Ferdi en José één van de slechts twee zaken die sterk genoeg bleken om dit te overleven. Dat is geen toeval. Het kwam hen niet aanwaaien. Het hangt allemaal samen met de toegevoegde waarde die José en haar man Ferdi samen aan hun bedrijf weten te geven.

Ik praat met José over het geheim achter hun succes. Wat zijn de do’s en don’ts? Ze noemt weinig don’ts. Iedere keer wanneer ik haar daarnaar vraag komt ze weer uit bij de do’s. En dat tekent hun beider instelling; wat wél. Daarmee zijn ze ver gekomen.

Dit zijn wij! José; “De basis voor ons was en is; waarom willen wij samen een eigen bedrijf starten? Samen iets creëren is heel mooi. Je kiest je product samen en gaat er samen voor staan. Ik heb ontdekt dat het belangrijk is om een gedeelde visie te hebben. De manier waarop we daar handen en voeten aan geven kan verschillen. Maar daarover hebben we eigenlijk bijna nooit verschil van mening. We voegen ons makkelijk naar elkaar. We denken hetzelfde. Verhelder daarom heel goed waarom je iets doet, je why. Het waarom van ons bedrijf is onze authenticiteit. Wíj zijn het. Ons why is helder: Hier kun je jezelf zijn. Hier word je gezien, met aandacht, plezier en humor, zonder etiket.”

Communicatie José neemt een slok koffie en kijkt me over het kopje met twinkelende ogen aan. “Het spreekt voor zich dat communicatie superbelangrijk is”, vervolgt ze. “Ferdi en ik waarderen elkaar openlijk. We zien elkaar in onze kracht, we steunen elkaar. En we staan elkaar vrijheden toe, bijvoorbeeld over hoe we onze tijd besteden. We hebben daarover geen afspraken gemaakt. Dat kan omdat we elkaar vertrouwen. We vertrouwen erop dat we er allebei voor gaan. Ik vertrouw erop dat Ferdi geen overhaaste beslissingen neemt. Belangrijke zaken bespreken we samen. De rest laat ik los. Dat is de kunst, de kunst van het loslaten. Ik zou bepaalde dingen zelf soms anders doen. En dat zeg ik ook als ik dat echt nodig vind. Want zwijgen omwille van de lieve vrede is kiezen voor innerlijke onvrede. Maar als ik zijn verantwoordelijkheden niet bij hem kan laten, als ik dat niet los kan laten gaat het mis.

Relatie voorop Het bedrijf is secundair! Anders is het gedonder.’ Ze kijkt me lang aan. “Op het moment dat je van mens tot mens het respect en de waardering niet beleeft en niet voelt, kun je het schudden. Binnen onze relatie is veel autonomie en vrijheid een belangrijke succesfactor voor ons. Als ik zin heb om ergens heen te gaan doe ik dat en dat geldt voor hem ook. Zolang Ferdi en ik de verbinding maar ervaren. We nemen bewust onze momenten om samen te relaxen. Als we op een vrije dag rustig samen thuis zijn doen we niet veel. We ontspannen door weinig doen en weinig mensen om ons heen. We zijn nog maar met z’n tweetjes, de kinderen zijn inmiddels de deur uit. De opvoeding en verzorging van onze twee kinderen kwam vooral op mij neer. Daar hebben wij bewust voor gekozen. De kinderen zijn veel alleen geweest, dat was soms jammer. Maar het heeft hen ook het nodige gebracht. Zo hebben ze door ons aan den lijve ervaren wat het oplevert om ergens voor te gaan.

Imago Nog iets belangrijks Marjolein; als je je imago ophangt aan de zaak ben je de bok. Schrijf je dat ook op? Wij hebben het nodige geleerd door te kijken naar andere ondernemers. Ik zag soms ondernemers die van alles moeten hebben, waardoor het mis ging. Voor ons staat voorop; het gaat om het plezier, om wat we doen. En daar tevreden mee zijn. We zijn altijd zuinig geweest als het om geld gaat. Geld is een middel voor ons, geen doel. Het is een instelling. Als het te veel om materie gaat, gaat het fout.’

Risico Ik vraag José op welke kwetsbare punten ze startende ondernemersstellen zou willen attenderen. Ze denkt even na en zegt; ‘Heb je elkaar nog iets nieuws te vertellen? Het is belangrijk dat je elkaar blijft voeden en inspireren. Daarvoor moet je los van elkaar contact hebben met anderen. Je moet elkaar vrij durven laten en elkaar niet als je bezit beschouwen.

Balans Als ik de balans opmaak kan ik zeggen dat het samenwerken met Ferdi mij veel heeft gebracht. We hebben de vrijheid van samen eigen baas te zijn. We zijn bewust bezig, kiezen bewust. We zijn veel samen, ik vind het heerlijk om samen te werken. Ik heb mijn eigen kracht kunnen ontwikkelen. Ik heb geleerd om meer achterover te leunen en te accepteren. Om tevreden te zijn met wat ik heb.”

Top drie tips van José: 1. Wees open naar elkaar. Slik geen dingen voor de lieve vrede. 2. Laat het plezier voorop staan en neem bewust tijd waarin je niet met de zaak bezig bent. 3. Waardeer elkaar, kijk naar elkaars kwaliteiten en vul elkaar aan.


10 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page