top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarjolein Engbers

Succesvol ondernemerspaar; Villa Optica

Vertrouwen geven en verantwoordelijkheid nemen.

Villa Optica; twee succesvolle optiekzaken in Duiven en Apeldoorn van ondernemerspaar Willemijn Stam en Gerben Sinke. Wat is het geheim achter hun succes? En hoe combineren zij hun werk- en privérelatie? Ik ging op bezoek bij Willemijn en vroeg het haar.

‘Vertrouwen geven en verantwoordelijkheid nemen. Dat geeft rust en duidelijkheid, zonder gezeur achteraf’, vertelt Willemijn. Dat klinkt heel eenvoudig en waar. Maar zo simpel is het nog niet. Dat zie ik in mijn werk steeds weer. Dus ik ben benieuwd hoe zij dat samen doen. Meestal is Willemijn als mijn opticien degene die mij de vragen stelt. We draaien de rollen dit keer om.

‘Eén van jullie zal elders aan het werk moeten’


Het is 1992. Gerben en Willemijn zijn collega’s in een optiekzaak in Amstelveen. Het klikt meer dan goed tussen hen, ze krijgen een relatie. Dit heugelijke feit blijkt een lastige consequentie te hebben; hun werkgever laat weten dat hij niet blij is met een relatie tussen zijn werknemers. Willemijn besluit te vertrekken en gaat in het oogheelkundig medisch centrum in Haarlem werken. Ze doet er medische ervaring op in de oogzorg. Deze ervaring zorgt tot op de dag van vandaag voor een waardevolle synergie met Gerbens specialiteiten. Ze heeft van een nood een deugd kunnen maken.

‘We hebben allebei onze eigen specialiteit én we vullen elkaar aan op drie belangrijke gebieden; technisch, medisch en modieus.’

Zeven jaar later starten ze als jonge ondernemers een compleet nieuwe optiekzaak in Duiven. Ze bouwen het van de grond af aan op, met een eigen klantenbestand gericht op het hogere segment, zonder het lagere te vergeten. Vanaf het begin hebben ze een duidelijke en heldere visie; optimale en complete oogzorg voor iedereen. Hun drive en aanpak blijkt een schot in de roos. Het loopt zo goed dat ze na vijf jaar een bestaande optiekzaak in Apeldoorn kunnen overnemen. Ieder een eigen filiaal blijkt een goede keus. Het geeft hen allebei meer vrijheid.

‘Je kunt overal van leren, juist ook van de lastige dingen.’

Ze zegt het heel rustig en helder. ‘We hebben onze ontwikkelkansen benut, soms met steun van een professional zoals jij (Marjolein). Door het zelfstandig ondernemerschap groei je, je verandert. Als je elkaar niet kwijt wilt raken in zo’n proces zul je moeten investeren in de kwaliteit van je relatie, samenwerking en communicatie. Ook daar heb je allebei een eigen verantwoording.’ Willemijn laat een stilte vallen en kijkt me lang aan. Ze is ervan doordrongen dat je het je niet kunt veroorloven om ineffectief met elkaar te communiceren als je met je partner ook een business runt. Zeker niet als je daarnaast ook kinderen hebt samen. Ik ben benieuwd en vraag; ‘hoe houden jullie alle ballen op een goede manier samen in de lucht?’

‘We hebben de taken verdeeld. Dat werkt voor ons het beste.’

Ze vertelt dat hun succes mede te danken is aan een goede en heel duidelijke taakverdeling. ‘Allereerst hebben we allebei een ‘eigen’ filiaal. We zijn allebei verantwoordelijk voor het reilen en zeilen en het personeelsbeleid binnen ons eigen filiaal. Daarnaast zijn er de nodige algemene taken die voor Villa Optica als geheel moeten gebeuren. Het kost te veel tijd wanneer je alles steeds samen wilt beslissen, dus doet Gerben de administratie en de boekhouding en ik ben verantwoordelijk voor de marketing.

‘Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn taken, hij voor de zijne.’

‘Deze manier samenwerken vraagt veel vertrouwen en verantwoordelijkheid. Ik vertrouw Gerben, hij vertrouwt mij. Dat is heel belangrijk. Dat geeft rust en duidelijkheid. Dan kun je achteraf ook niet klagen; “waarom heb je dát nou gedaan”. De dingen waar we samen verantwoording voor willen nemen zijn ook duidelijk. Zo bezoeken we samen de beurzen en stellen we de collecties samen.’ Ze vertelt het allemaal alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Het vertelt over hun passie, een heel belangrijke factor om samen succesvol te kunnen zijn. ‘Hoe zorgen jullie in dit alles voor jezelf? Want het is behoorlijk veel, alles bij elkaar’, vraag ik haar.

‘We proberen goed te letten op ontspanning.’

‘Werk en privé loopt bij ons voortdurend door elkaar heen. Dat vinden we allebei geen probleem. Daar moet je het wel over eens zijn, want het vraagt veel. Overleggen doen we thuis op allerlei momenten, bijvoorbeeld als we samen in de tuin aan het werk zijn, of ’s avonds tijdens het eten. De huishoudelijke taken verdelen we ook samen. En natuurlijk de zorg voor onze kinderen.’ Ontspanning is belangrijk voor hen. Twee keer per jaar gaan ze als gezin op vakantie. ‘De kinderen zijn al genoeg alleen’, zegt Willemijn.

‘We hebben allebei een passie voor ons vak en zijn gemotiveerd om er iets moois van te maken.’

Een andere belangrijke sleutel van het succes is dat ze van het begin af aan allebei voor 50% eigenaar zijn van Villa Optica. ‘We gaan er samen voor. En we zijn niet om problemen heen gegaan’ vertelt Willemijn. ‘Het is af en toe pittig. Maar we hebben steeds oog gehouden voor mogelijkheden en kansen. Het heeft me sterker gemaakt! Ik heb me kunnen ontwikkelen. Het heeft me gebracht waar ik nu sta. Inclusief meer begrip, waardering en een sterke betrokkenheid bij elkaar.’

‘Wat zou jij startende ondernemersstellen adviseren?’ vraag ik. Hier komen haar drie belangrijkste adviezen.

Top drie tips van Willemijn:

  1. Zet van tevoren onafhankelijk van elkaar je doelen op papier, zowel privé als zakelijk.

  2. Vergelijk dat met elkaar en verdeel de taken op een duidelijke manier, passend bij wie je bent en wat je graag doet.

  3. Vertrouw elkaar.

Dankjewel voor je verhaal Willemijn!


166 weergaven0 opmerkingen
bottom of page