top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarjolein Engbers

Waarom schelden goed is

Jeeeezus!!! Jeeezus wat een mongool! Niet normaal!!! Tssssjjjjj…. Kan ik het weer oplossen, weljaaa…. Kut!!” Z’n mobiel overleeft de hartgrondige landing op tafel ternauwernood. Zuchtend staat hij op. Koffie.

“Nou nou nou moet dat nou…” zegt ze. Haar ogen schieten vuur. Innerlijk kookt ze, ze is het spuugzat. Haar non-verbaal gevloek geurt sterker dan zijn bakkie troost. Ze wou dat ze zijn krachttermen weg kon bliepen als op tv. Te zot voor woorden, al dat gescheld.

En binnen no time hebben ze woorden over zijn woorden. Waarna de koude oorlog weer wordt voortgezet. Te zot voor woorden…?

Ik wed dat jij hier om moet lachen, om …

Woorden waar de honden geen brood van lusten zijn uitingen van frustratie, onmacht, boosheid of verdriet. De opgebouwde spanning moet eruit. Schelden lucht op. Druk van de ketel. Zo gek is dat nog niet. Mensen die vloeken kunnen pijn nl beter verdragen. Dat bewijst een experiment waarbij proefpersonen hun hand in ijswater moesten houden tot de pijn ondraaglijk werd. De ene groep mocht vloeken, de andere niet. De vloekers hielden de beproeving het langste vol. Verdomd nuttig, niet?

Krachtige ontladingen zijn pittige verpakkingen. Ze verpakken de behoefte aan begrip, aan gehoord worden, aan steun. Maar helaas worden dit soort pakketjes nogal eens verkeerd bezorgd of ongeopend afgekeurd. We luisteren moeilijk door pittige woorden heen. We blijven steken bij de verpakking. We worden ook boos. Pittige verpakkingen zijn besmettelijk.

Dit is geen promotie voor een frequenter gebruik van krachttermen en scheldwoorden. En ook geen promotie voor een leven zonder dat. Dit is een promotie voor echtheid. Voor weten waar het werkelijk om gaat. Stop met aardig doen alsof. Wees echt. Het behoed je voor onnodig opgebouwde spanning. Het werkt verbindend.

Mijn tip voor haar: luister door pittige taal heen. Wat zit er in die verpakking? Wat bezielt deze zwaar geïrriteerde man? Hij staat onder druk, voelt zich alleen, heeft behoefte aan steun en samenwerking. Laat hem weten dat je dat hoort en begrijpt.

Mijn tip voor hem: weet wat je bezielt, wat je wél wilt en wat je drijft. Je verlangt naar steun en samenwerking. Neem daar verantwoording voor en vertel het. Eenvoudig en echt. Dan komt het met die verpakking wel goed.


25 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page